Buluşmayı sahiplenen öğrenci toplulukları ve akademisyenlerle birlikte “Homofobiye Karşı Kampüs Buluşmaları” her yıl daha fazla üniversite kampüsüne taşınıyor. Homofobi Karşıtı Buluşma, 2006 yılında ilk kez 4 günlük bir salon etkinliği olarak başlamıştı. 2007 yılında merkez etkinliklere, başkentin üç büyük üniversitesinde yapılan “Homofobiye Karşı Kampüs Buluşmaları” eklendi. 2011 yılında ise en az 20 kampüste buluşma planlanıyor.
Kaos GL Derneğinin koordinasyonu ile 6. Buluşma’nın yerel etkinlikleri ile kampüs buluşmaları Trabzon, Samsun, Adana, Mersin, Kayseri, Edirne, Aydın, Diyarbakır, Van, Antalya, Eskişehir, Denizli, Kars, Çanakkale, İzmir ve İstanbul’da yapılacak. Ankara programı ise 1 Mayıs ile 22 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek.
5. Buluşma’nın Kampüs Forumları
İlk kez Mayıs 2006’da gerçekleşen Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma, 2009’da ayrımcılığa karşı mücadelede örülen ağların sonucunda Ankara sınırlarını aşarak 5 şehre yayıldı. 2010’daki Buluşma ise Ankara ile birlikte 14 şehirde gerçekleşti.
Karadeniz Teknik, Akdeniz ve Trakya üniversitelerinin rektörlükleri, etkinlikler için salon vermediler. Bu kampüslerin öğrenci toplulukları rektörlüğün engellemelerine rağmen vazgeçmediler ve Homofobi Karşıtı Buluşma’yı kampus dışında şehir merkezlerindeki salonlarda yaptılar. Ankara’daki ODTÜ rektörlüğü ise kampus etkinliklerinin bir bölümüne izin vermedi. Bir lezbiyen belgeselinin gösterimi ile trans bir tiyatrocunun oyununu salonu kapayarak engelledi.
Cebeci Kampüsünde Arkadaş Z. Özger Buluşması
Eşcinsellerin out olamadığı 70’li yıllar Türkiye’sinde yaşamış bir şair olan Arkadaş Z. Özger adına örgütlenen etkinlikler, Ankara Üniversitesi Cebeci kampüsünde yapıldı. Homofobi Karşıtı Buluşma şemsiyesi altında yapılan etkinlik, Kaos GL, Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrenci Dayanışma Derneği (SBF-d-Der) ve SBF İnsan Hakları Merkezi (İHM) işbirliği ile düzenleniyor. Arkadaş Z. Özger anısına düzenlenen homofobi karşıtı etkinlik, şairin okuduğu Cebeci Kampüsünde her yıl devam edecek.
Kaos GL, homofobi meselesi ile seksizm, milliyetçilik, ırkçılık, militarizm arasındaki bağlantılara dikkat çekince, “homofobi kimin meselesi?” sorusu akademide ve sivil toplumun farklı kesimlerinde sahiplenildi. Böylece Homofobi Karşıtı Buluşma’yı kendi mücadele alanlarına uyarlayarak, şehirlerinde ve kampüslerinde örgütlemek isteyen öğrenci toplulukları ve sivil toplum örgütleri ortaya çıktı. Bu sayede LGBT bireylerin henüz görünür olamadıkları şehir ve kampüslerde de homofobi meselesi tartışılabiliyor.
Ayrımcılığa karşı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel (LGBT) bireylerin insan haklarının geliştirilmesi için mücadele eden Kaos GL Derneği, önümüzdeki yıl Homofobi Karşıtı Buluşma’nın altıncısını düzenleyecek. Ulaşım ve konaklaması karşılanacak iki günlük buluşmaya katılacak öğrenciler kaosgl@kaosgl.org adresine başvurabilirler.
Yorum Gönder