lgbtisagligi.org
      LGBTİ+’lere (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve diğer kimlik ve yönelimden bireyler) özel sağlık bilgilerine yer veren lgbtisagligi.org sitesi yayın hayatına başladı.

       Sivil Düşün AB Programı Aktivist Desteği kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanan web sitesi; HIV ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan güvenli cinselliğe, seks ürünleri/oyuncaklarının hijyeninden meme, rahim ağzı, prostat kanserinden korunma yollarına LGBTİ+'lere yönelik koruyucu sağlık bilgilerini içeriyor.


LGBTİ+ Sağlık Sitesinde Neler Var?


* Sağlık haklarına erişimimizdeki kısıtlamalar ve mitler, bizim de az bilgi sahibi olmamız ya da sağlığımıza daha az dikkat etmemizle sonuçlanabiliyor:
Örneğin; iki kadın arasındaki cinsellikte cinsel yolla enfeksiyon bulaşmayacağına ya da trans erkeklerin, trans kadınların, intersekslerin jinekolojik muayeneye ihtiyaç duymayacağına ilişkin mitler bizleri sağlık kurumlarına başvurmaktan alıkoyabiliyor.
Sitenin Cinsel Sağlık bölümü; lgbti+ aktivisti de olan yazarlar tarafından Türkçe ve İngilizce kaynakların derlenmesi, uzman jnekolog ve ürolog hekim ile yapılan görüşmeler ile oluşturuldu. Bu bölümün içerikleri bir cinsel sağlık eğitmeni tarafından da kontrol edildi. Ruh Sağlığı bölümünde; bir uzman klinik psikolog tarafından LGBTİ+’lerin sık karşılaştıkları sorunlar ve merak ettikleri üzerinden makaleler hazırlandı. Sitemizde yararlandığımız kaynakları da her yazının sonunda bulabilirsiniz.
Sağlık alanındaki içerikler, araştırmalar ve hekimlerin yaklaşımı ikili cinsiyete sıkışmış görünse de, bedenlerimiz ve cinselliğimiz LGBTİ+ harflerine sığmayan çeşitlilikte. Hem sitenin başlıklarını hem de içeriklerini oluştururken, kullandığımız kavramların kısıtlayıcı olabileceği düşüncesi bizi zorladı. Mümkün olabildiğince kapsayıcı bir dil kullanmaya çalışsak da gözden kaçırdığımız, yanlış kullandığımız ya da bilmediğimiz yerler olabileceği ve geri bildirimlerle bu alanları geliştirebileceğimizi düşündük.
Cinsel Sağlık alanında ilk olarak hepimizi etkileyecek temel bilgileri vermeye çalıştık. Daha sonra yaptığımız lezbiyen, gey, biseksüel, trans kadın ve trans erkek cinsel sağlık bölümlerindeki ayrım, bu alanlardaki kaynaklara kolay ulaşmamız ve başlıkların dikkat çekici olması amacıyla oluşturuldu. İntersekslerin sağlığı açısından yeterli kaynağa henüz erişemediğimizden, çeşitli bölümlerde interseks bireyleri de kapsayan bilgilere yer versek de, interseks bireylere ilişkin bir bölüm oluşturmadık.
Hekime başvurma konusunda çekincelerimizden yola çıkarak, Başvuru Merkezleri bölümlerini oluşturduk.
*Lgbtisagligi.org/Hakkimizda/

http://lgbtisagligi.org/
Facebook Sayfası

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.