Barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü hakkı, uluslararası insan hakları hukuku ve Türkiye’nin de taraf olduğu sözleşmelerle koruma altına alınmıştır. Mayıs ayının başından itibaren 1 Mayıs gösterileri ile birlikte Türkiye yetkilileri Taksim Meydanı’nda ve civarında  barışçıl gösterilerin gerçekleşmesini engelledi.
Polisin protestocuları dağıtmak için biber gazı, tazyikli su ve ses bombası ile müdahale ettiği ve yüzlerce kişinin tutuklandığı 15 Haziran’dan bu yana, Türkiye yetkilileri Taksim Meydanı’nda ve civarında toplanmayı tolere etmeyeceğini defalarca belirtti. Pazartesi günü Taksim Meydanı’nda sadece durdukları için bile bazı sessiz protestocular gözaltına alındı.

Uluslararası Af Örgütü bu yaklaşımın doğrudan uluslararası standartların bir ihlali olduğuna inanmaktadır. 23 Haziran Pazar günü ve 30 Haziran Pazar günü bu yaklaşım Taksim Meydanı’nda gerçekleşecek olan Trans Onur Yürüyüşü ve LGBTI Onur Yürüyüşü ile ciddi bir sınav verecek.
Son birkaç yılda, iki yürüyüş de herhangi bir sorun, şiddet olayı yaşanmadan ya da yetkililer için endişe teşkil etmeden gerçekleşti. Bu etkinliklere katılımcıların sayısı giderek artmakta ve diğer ülkeler için de olumlu bir örnek oluşturmakta.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye yetkililerine, hem Trans Onur Yürüyüşü hem de LGBTI Onur Yürüyüşü toplanmalarının önceki yıllardaki gibi barışçıl ve müdahale olmadan gerçekleşmesi için çağrı yapmaktadır. Uluslararası Af Örgütü her iki yürüyüşü de gözlemleyecektir.



Haber/İlgi Bağlantıları; http://www.amnesty.org.tr/ai/node/2195/

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.