YARGITAY'DAN TUHAF UYGULAMA

 argıtay'ın cinsiyet değişikliği davalarında sabıka kaydına bakılması gerektiğine dair kararını değerlendiren Prof. Yüksel kararın "transfobik anlayışın göstergesi" olduğunu, avukat Söyle kişinin sabıkası olsa bile, bunun cinsiyet değişikliğine kanunen bir engel yaratmadığını söylüyor.

İstanbul - BİA Haber Merkezi
21 Aralık 2011, Çarşamba

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, cinsiyet değişikliği davalarında adli sicil kaydına bakılması gerektiğine karar verdi.
Prof. Dr. Şahika Yüksel, bir insanın transeksüel olmadığı halde sadece suçtan kaçmak için cinsiyetini değiştirmesinin mümkün olmadığını söylüyor. Lambda avukatı Fırat Söyle ise "sabıkası varsa ne olacak?" diye soruyor, "bir transeksüel sabıkası var diye cinsiyet kimliğini değiştiremeyecek mi? Bu işi yokuşa sürmektir."

"Suçtan kaçmak için cinsiyet değiştirilmez"

bianet'e konuşan Yüksel, Yargıtay'ın bu kararını transeksüelleri standart vatandaş olarak görmeyip, potansiyel olarak suçlu görme anlayışının bir göstergesi olarak değerlendiriyor:
"Gördüğüm kadarıyla suç işleyen kişi kaçmak için kimlik değiştirir gibi birşey uydurmuş Yargıtay. Ancak transeksüalite ciddi birşeydir. Ameliyat, insanın yaşamını bir cinsiyetten diğerine taşıması anlamına gelir ve geri dönüşü yoktur. Böyle birşeyi bir insanın herhangi bir başka nedenle yapması mümkün değil. Suçtan kaçmak için yüzünü ameliyat ettirir, ismini değiştirir ama cinsiyetini değiştirmez.
"Bu karar, her yerde bir suçlu arama anlayışının bir işareti aslında. Transeksüellere karşı nefret cinayetlerinin ne kadar çok olduğunu  biliyoruz.
"Bazı hakimler davada da transeksüellerin öldürülmesi durumunda ceza indirimleri uygulayabiliyor. Bu, transeksüelleri standart vatandaş olarak görmeyip, potansiyel olarak suçlu görme, transfobi, ayrımcılık işareti olarak görüyorum. Kanunda da böyle bir madde yok, şimdiye kadar da böyle bir uygulama duymadım."...Tamamı>>


Haber Bağlantıları;

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.