Rahim nakli haberleri, doğuştan rahmi olmayan veya çeşitli hastalıklar yüzünden rahmi alınmış kadınlar için umut olmuştu. 


"Bilim adamları, Londra'daki Kraliyet Veteriner Koleji'nde tavşanlar üzerinde yaptıkları rahim nakline yönelik çalışmalarda başarı sağladılar.
Times gazetesine konuşan, çalışmayı gerçekleştiren bilim adamlarından Hammersmith Hastanesi jinekoloji cerrahı Richard Smith, nakil sırasında rahme uzun süre kan akışını sağlayacak bir yöntem bulduklarını söyledi." 2009 BBC Türkçe

Trans kadınların hamile kalabilmesi.

Yahoo Health'de yer alana habere göre ;Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden Dr. Karine Chung,  gelecek 5-10 yıl içinde bunun mümkün olacağını düşünenlerden. Chung : "Erkeklerin vucudu doğumu destekleyecek nitelikte değil, ama bunu oluşturmakta imkansız değil". diyor.


Zira  İsviçreli bilim insanlarının yaptığı araştırmalarda da bu sonuç uzak görünmüyor.

Önceki yıllarda; Goteburg Üniversitesi'nde Emriyoloji üzerine çalışmalar yürüten Profesör Mats Braennstroem, kadından erkeğe rahim naklinin uygulunabilirlikten uzak olmadığını sağlıklı bir rahimin nakliyle ceninin erkek vücudunda da gelişebileceğini öne sürmüştü.


MTF geçiş ameliyatlarını gerçekleştiren plastik cerrah Dr. Christine McGinn ise ; trans kadınların diğer kadınlardan farkı olmadığını ve bu ameliyatların sigorta kapsamında olması halinde , her trans kadının bunu isteyeceğini söylüyor.




İlk rahim nakli  Ağustos 2011'de Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Ne yazıkki hamileliğin 8. haftasında ; embriyo kalp atışlarının izlenmemesi üzerine gebelik sonlandırıldı. Hürriyet






Nakil sonucu ilk doğum haberi İsviçre'den geldi. Gebeliği 31. haftaya kadar normal seyreden, annenin preeklampsi geliştirmesi ve ölümcül kalp ritminin tespiti üzerine bebek sezaryenle dünyaya getirildi.
Semih Şen

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.