16 Nisan 2012
Geçtiğimiz hafta, Avrupa Parlementosu üyesi Michael Cashman, eşcinselliğin suç kapsamından çıkartılması için siyasi liderler ve sivil toplum örgütleri ile buluştu. Kıbrıs’ın kuzeyi Avrupa bölgesinde eşcinselliği suç olarak düzenleyen tek bölge.
Meclis üyelerini ve siyasi parti başkanlarını, Meclis Başkanı Hasan Bozer’i, Başbakan İrsen Küçük’ü ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu ziyaret eden AP Parlementeri Michael Cashman’ın Kıbrıs ziyareti 12 ve 13 Nisan’da gerçekleşti.
Görüşmeler, yerel yasaların kapsamlı gözden geçirilmesine odaklandı; zira eşcinsellik hala 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Son birkaç ayda gerçekleşen tutuklamalar ziyareti teşvik etti.
Görülmelerde; eşcinselliğin acilen cezai suç kapsamından çıkarılması, cinsel rüşt yaşının hem eşcinsel hem de karşıtcinsel çiftler için eşitlenmesi ve tecavüz kavramının daha açık yazılması gerekliliği herkes tarafından kabul gördü.
Eşcinsellikle ilgili canlı bir TV programı yerel TV kanalı Kanal Sim’de yayınlandı.
Kuir Kıbrıs Derneği’nden Reşat Şaban “ Michal Cashman’ın Kıbrıs’ın kuzeyine yapmış olduğu ziyaret ile siyasi liderler derneğimizin eşit hak mücadelesini daha yakından duyma fırsatı yakaladılar. Kuşkusuz ki, bizim için en acil olan eşcinsel ilişkilerin cezai suç kapsamından çıkartılması, cinsel rüşt yaşının eşitlenmesi ve Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transcinsel ve Kur (LGBTQ) bireylerin haklarının yasa ile korunmasıdır”.
Avrupa Parlementosu LGBT Hakları İntergrup Eşbaşkanı Michael Cashman sözlerini şöyle tamamladı: “ Tüm muhataplarımın da üzerinde anlaştığı gibi yerel yasaların ivedilikle güncellenmesi gerekmektedir. Şimdi Meclis üzerine düşen görevi yapmalı ve ceza yasasını Avrupa’nın bağlayıcı standartlarına göre düzenlemelidir.”

Not: Metnin ingilizce aslini http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/michael-cashman-advocates-for-law-change-in-northern-cyprus/ adresinden temin edebilirsiniz.


Haber Bağlantıları; https://docs.google.com/KuirKıbrıs>>

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.