Şili'nin muhafazakâr Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera, eşcinsellerin yasal birlikteliklerinin ve bu birlikteliklerde heteroseksüel çiftlerle aynı haklara sahip olmalarının yolunu açan bir yasa teklifi sundu.
Yasa tasarısının Şili Kongresi tarafından onaylanması durumunda homoseksüel çiftler de evli heteroseksüel çiftlerle aynı miras ve sosyal haklara sahip olacaklar.
Eşcinsel aktivistler medeni birlikteliği yolunu açan yasa teklifini olumlu karşıladıklarını belirtiyorlar.
Fakat yasa tasarısını sunan Cumhurbaşkanı Pinera'nın muhafazakâr partisinden milletvekilleri, tasarının imzalanma törenine katılmayı reddettiler.
Pinera, cumhurbaşkanlığı sarayında yaptığı açıklamada, tüm çiftlerin "saygı, onur ve devletin desteğine sahip olması gerektiğini" söyledi.
Yasa tasarısına göre, eşcinsel çiftler birlikteliklerini resmi kayıt altına almak istediklerinde noterde bir belge imzalayacaklar. Bu sayede, miras, çeşitli sosyal devlet ve sağlık haklarına sahip olabilecekler.
Cumhurbaşkanı Pinera'nın başında olduğu koalisyonun bazı üyeleriyle birlikte, Şili Katolik Kilisesi de tasarıya karşı çıktığını açıkladı.
Boşanmayı 2004 yılında yasal hale getiren Şili'de, evliliğin bir erkek ve bir kadın arasında olmayan daha geniş tanımlamalarına karşı büyük bir kesim bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Pinera tasarıyı sunarken, evliliğin tanımını değiştirmeyi amaçlamadığını ancak eşcinsel çiftlerle heteroseksüel çiftlerin hakları arasındaki uçurumu azaltmayı amaçladığını söyledi.
Kaynak: BBC Türkçe

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.