Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e bugün bir mektup gönderen Kaos GL Derneği, Devlet Denetleme Kurulunun eşcinsel, biseksüel ve trans kadınların aile içinde ve kamusal alanlarda yaşadıkları sorunlar için de çalışmasını talep etti.
 
Dernek Gül’e gönderdiği mektupta, Devlet Denetleme Kurulunun sadece aile içinde heteroseksüel kadınların yaşadığı şiddet olaylarına odaklanarak ilerlemesinin doğru bir yaklaşım olmayacağını belirtti.
 
Bütün kadınlar heteroseksüel değildir!
Cumhurbaşkanı Gül, kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda devreye girerek Devlet Denetleme Kurulunu görevlendirmişti. Kaos GL Derneği bunun üzerine kaleme aldığı mektupta, “kadın” ve “kadına yönelik şiddet” denilince, sadece “heteroseksüel” kadınların ve heteroseksüel kadınların “aile içinde yaşadıkları şiddet olaylarının” düşünülmesinin, kadına yönelik şiddeti deşifre etme ve önleme konusunda yeterli bir bakış açısı sağlamayacağından duyduğu endişeyi Cumhurbaşkanı Gül’e iletti.
 
Eşcinsel, biseksüel ve trans kadınların, toplumsal cinsiyet, homofobi ve transfobi kaynaklı yaşadıkları şiddeti önleme mekanizmaları yaratma konusunda Dernek olarak her türlü işbirliğine açık olunduğunun belirtildiği mektupta şöyle denildi:
“Malumunuz olduğu üzere, eşcinsel, biseksüel ve trans kadınlar çeşitli toplumsal baskılara maruz kalmakta ve şiddete uğramaktadır. Eşcinsel, biseksüel ve trans kadınlar sadece ataerkil toplumsal yapının cinsiyetçiği ile değil aynı zamanda homofobik ve transfobik şiddetine maruz kalmaktadırlar.”
 
Eşcinsel, biseksüel ve trans kadınların maruz kaldıkları şiddetin raporları mevcut!
Dernek, yazdığı mektupta, eşcinsel, biseksüel ve trans kadınların yaşadıkları şiddet olayları ve bu şiddet olaylarına karşı yasal mevzuatın yeteri kadar koruma sağlayıp sağlamadığı konusunda hazırladıkları raporların verilerini Devlet Denetleme Kurulu ile paylaşmaya hazır olduğunu Gül’e bildirdi.
 
Mektupta belirtilen raporlar şöyle sıralandı:
“2006 yılında ilk kez hazırladığımız Mevzuatta Cinsel Yönelim Ayrımcılığı raporunu, 2010 yılında Siyah Pembe Üçgen ve Pembe Hayat Dernekleriyle birlikte yaptığımız “Bir Daha Asla” Projesi kapsamında güncelledik ve genişlettik. Mevzuatta Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Ayrımcılığı Raporunu Av. Yasemin Öz, trans kadınların çok fazla maruz kaldığı nefret suçlarına ilişkin raporu Av. Elif Ceylan Özsoy hazırladı. LGBT bireylerin gündelik hayatta maruz kaldıkları ayrımcılık ve insan hakları ihlallerine ilişkin bir rapor sosyal psikolog Prof. Dr. Melek Göregenli tarafından hazırlandı.”
 
Anayasal eşitlik talebi iletildi!
Cumhurbaşkanı Gül’e gönderdiği mektupta, LGBT örgütlerin 2000’li yılların başından beri anayasanın eşitlik maddesine cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibarelerinin eklenmesi taleplerini belirten Kaos GL Derneği, şu anda İçişleri Bakanlığınca hazırlanan Ayrımcılık Yasa Taslağından çıkartılan cinsel kimlik ibaresi yerine, “cinsel yönelim” ve “cinsiyet kimliği” ibarelerinin eklenmesi talebini hatırlattı.
 
Dernek, eşcinsel, biseksüel ve trans kadınların temel insan haklarından en iyi şekilde yararlanabilmeleri için devletin her kademesi ile olası her türlü işbirliğine girmekten, bilgi ve deneyim paylaşmaktan ve fikir alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyacağını belirtti.
 
1994’ten bu yana süren mücadele!
Kaos Gey-Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği, lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüel (LGBT) vatandaşların insan hakları alanında faaliyet gösteriyor. 2005 yılında dernekleşmiş olsa da 1994 yılından beri çıkarmakta olduğu Kaos GL Dergisi aracılığı ile de bu alanda çalışmalarını sürdürmektedir.
 

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.