Cumhuriyetçileri Gaga’ladı






Razi CANİKLİGİL/NEW YORK 22 Eylül 2010
Cumhuriyetçileri Gaga’ladı
Pop ikonu Lady Gaga, ABD ordusundaki eşcinsel asker yasağının kaldırılması için siyasi miting düzenledi. Jestleri siyasetçileri aratmadı ama sözleri çok farklıydı: “Eşcinsel askerler de et yiyebilmeli.”

İTALYAN asıllı Amerikalı ünlü şarkıcı Lady Gaga siyasete atıldı. Geçtiğimiz günlerde MTV Video Müzik Ödülleri Töreni’nde sahneye etten yapılmış kıyafetiyle çıkıp “Ben bir et parçasından ibaret değilim” mesajı veren ünlü pop yıldızı, bu kez de Amerikalı eşcinsel askerlerin haklarını korumak için aktivist oldu ve aynı benzetmeye başvurdu.
ABD Ordusu’nun eşcinsel üyeleri, kısaca “Sorma, söyleme” diye anılan yasa gereği, bu tercihlerini gizli tutmakla yükümlüler. Başka bir deyişle eşcinsel ilişkiye girmeleri serbest; ama bunu açıklamamaları kaydıyla...
Eşitlik kaburga gibi leziz
Obama yönetimi şimdi bu yasayı değiştirmek ve orduda eşcinselliği resmen serbest hâle getirmek istiyor; ancak Senato’daki Cumhuriyetçi Parti üyelerin oluşturduğu engeli bir türlü aşamıyor. “Sorma, söyleme” yasası dün, Portland şehrinde yaklaşık iki bin eşcinsel tarafından protesto edilirken, eylemin baş aktörü de Lady Gaga oldu. Cumhuriyetçilere veryansın eden Lady Gaga, eşcinsel askerlere atfen şunları söyledi:
“Eşitlik Amerika’nın asıl kaburgasıdır ama eşcinsel askerler ülkemizin sunduğu en iyi etin tadını çıkaramıyorlar. Buradayım çünkü ‘Sorma, söyleme’ yanlış, adaletsiz ve özellikle de Amerikalılığa aykırı. Yapacağınız yasa, homofobik olanı evine göndermeli. Cumhuriyetçiler eğer önyargılardan bağımsız savaş verecek kadar onurlu değilse, evlerine dönsünler. Esas sorun, eşcinsel askerden nefret eden heteroseksüel asker.
Demokrat senatörler ise 1993 yılından bu yana uygulanan “Sorma, görme” yasasının iptali için girişimde bulundu. Yasanın iptaline ilişkin önerge, artık ABD Senatosu’nun gündeminde.
Eşcinsellerin sözcüsü oldu
2009 yılı MTV Video Müzik Ödülleri Töreni’nd, “En iyi şarkıcı” seçilen Lady Gaga, Eminem’in elinden aldığı ödülü hemen havaya kaldırdı ve “Tanrı ve eşcinseller için” diye bağırdı. Aynı yıl 11 Ekim günü, gay, lezbiyen, biseksüel ve transseksüellerin yurttaşlık haklarını savunmak amacıyla düzenlenen Ulusal Eşitlik Yürüyüşü’ne de katılan Lady Gaga, burada da kürsüye çıkarak bir konuşma yapmıştı. Biseksüel olduğunu her zaman açıkça ifade eden pop yıldızı, Rolling Stone dergisine yaptığı açıklamada, “eşcinsel kültürünü, ana akıma taşımayı hedeflediğini” söylemişti.


Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.